Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelt de geplande verkoop van ABN AMRO uit. De minister heeft dat vrijdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Reden voor het uitstel is de onrust rond de salarisverhogingen aan de top van ABN AMRO. De Tweede Kamer was daar deze week laaiend over. Dijsselbloem noemde de verhogingen ook slecht te begrijpen en een verkeerd signaal, maar zei erbij dat hij er niks tegen kan doen.

Dijsselbloem schrijft de Kamer nu dat hij het besluit over verkoop van ABN uitstelt in het licht van de reacties en vragen die Kamerleden hem over de salarisverhogingen hebben gesteld.

“Er zijn een paar kwesties waar de Tweede Kamer veel vragen over heeft. Ik vind het correct om die eerst te beantwoorden. Daar hebben we dan mogelijk nog een Kamerdebat over en daarna zien we verder. Ja, dat leidt tot vertraging bij de verkoop, maar hopelijk niet lang. Rust en vertrouwen zijn nodig. Dat is er niet geweest en zal eerst moeten terugkeren”, aldus de minister vrijdag voor de wekelijkse ministerraad.

ABN AMRO geeft aan kennis te hebben genomen van het besluit van minister om de verkoop van de genationaliseerde bank uit te stellen. “Dat is aan hem. Wij wachten verder af”, zei een woordvoerder desgevraagd.

De woordvoerder herhaalde dat ABN AMRO klaar is voor een verzelfstandiging, maar benadrukte dat Dijsselbloem de timing bepaalt. ,,De minister is in de lead. Als hij zegt dat we gaan, dan gaan we. En anders niet.''

Geen besluit over beursgang ABN Amro vóór 1 april

Dijsselbloem had de Kamer eerder gemeld dat het kabinet voor 1 april een besluit wilde nemen over een beursgang van ABN AMRO. Het principebesluit om de bank weer van de hand te doen was in augustus 2013 al genomen.

Dijsselbloem zei dinsdag nog dat hij de vinger aan de pols wilde gaan houden bij de verhoging van de vaste salarissen aan de top van de Nederlandse banken en verzekeraars. Behalve bij ABN gaan ook de vaste salarissen voor de top van ING en Nationale Nederlanden fors omhoog.

Dijsselbloem bekeek eerder of hij de vaste salarissen kon beperken, maar zag daar na een negatief advies van de Raad van State vanaf. Mochten de vaste salarissen toch weer de pan uit rijzen, dan moet de Tweede Kamer misschien toch de wetgeving aanscherpen, suggereerde hij.

Tijdstip beursgang onzeker

In februari meldde Het Financieele Dagblad op basis van anonieme bronnen dat het ministerie van Financiën eerst de verkoop van de verzekeringstak van SNS Reaal wilde afronden vóór ABN Amro naar de beurs zou kunnen.  Daarmee zou de beursgang van ABN Amro sowieso pas na de zomer van 2015 kunnen plaatsvinden.

Of dat tijdspad nu nog haalbaar is, valt niet op te maken uit de brief van Dijsselbloem, die verder geen toelichting geeft op de plannen.

(De brief van Dijsselbloem, klik op uitvergroting)

dijsselbloem

Beloning top ABN Amro

ABN Amro is als staatsbank gebonden aan een matig beloningsbeleid en heeft daarnaast, net als andere banken, te maken met de nieuwe bonuswet van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Die regeling stelt dat de variabele beloning bij het hogere management van banken maximaal 20 procent mag uitmaken van de vaste beloning.

Deze recente regeling botst echter met oude contracten uit 2009 die zijn afgesloten voor leden van de raad van bestuur. Die contracten voorzagen in een vast salaris van 600 duizend euro plus een variabele beloning van maximaal 60 procent van het vaste salaris, als bepaalde doelen zouden worden gehaald. Dit zou neerkomen op een totale beloning van zo’n 960 duizend euro.

Echter, als onderdeel van de nieuwe bonuswet van 2011 mochten bestuurders van staatsbanken vanaf 2012 helemaal geen variabele beloning meer krijgen.

Bonusje voor top van ABN Amro

In 2012 en 2013 heeft de top van ABN Amro zich hieraan gehouden. Voor 2014 is echter besloten om toch een vorm van compensatie te bieden via een “tijdelijke vaste beloning” van 100 duizend euro voor de leden van de raad van bestuur. De Staat had hiervoor overigens als aandeelhouder overigens in 2012 al toestemming voor gegeven.

Topman Gerrit Zalm is uitgezonderd van de extra beloning van een ton, zo meldde ABN Amro afgelopen week bij de publicatie van het jaarverslag over 2014.

Onderstaande tabel laat zien hoe dit uitpakt.

(klik voor uitvergroting)

top abn amro salaris

Te zien valt dat het basissalaris van bestuursvoorzitter Zalm gehandhaafd blijft op 759 duizend euro in 2014. Voor de andere leden van de raad van bestuur komt er bovenop het vaste salaris van 608 duizend euro een ton bij. Dit is een plus van ruim 16 procent.

Bron: ANP/Z24

Lees ook

Dijsselbloem: fraude Dubai vertraagt beursgang ABN Amro niet

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl